Skip links

Bergamasco I Sverige (BIS)

Dell Albera

Dell Albera 2
Dell Albera 1

Man kan utan att överdriva säga att den person som haft störst inflytande över Bergamascon och som räddat rasen från utarmning är Maria Andreoli med kennel dell’Albera i Italien. Hon införskaffade sin första Bergamasco, en grå tik, redan 1966 och hon avlade fram fler än 600 hundar under sin mer än 40 åriga karriär som uppfödare. Hon var doktor i genetik och har skrivit flera böcker i ämnet. Hon var en ovärderlig källa av information om rasen. Hon var aktiv inom allt vad gäller Bergamascon fram till sin död 2005. DellÁlbera hundar finns representerade i snart sagt hela världen.

Dott. Andreoli var en mycket stark förespråkare för att bevara den genuina Bergmamascon såväl gällande utseende och temperament. Vår intensiva önskan och strävan i Sverige är att vi kan föra vidare hennes traditioner och bevara rasens ursprung utan eventuella negativa påverkan av utställningar. Vi vill således inte vara delaktiga att skapa en utställningsvariant och en arbetsvariant av rasen som förekommer i vissa raser och som numera finns tendenser till även gällande vår ras.

När Maria Andreoli avled hösten 2005 efterlämnade hon 35 Bergamasco och 35 Volpino i sitt hem i Vercelli. Vi var tacksamma att få hämta 4 av dessa Bergamasco till Sverige i februari 2006.

Return to top of page